Bu Nasıl Geri Vites?

Babacan daha önce açıklamasında, 'Uygun zemin olduğunda Anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmesi konuşulabilir. Fakat konuşmak demek değiştirmek demek değildir. Biz bugün sistem değişikliğini konuşmalıyız' ifadelerini Karar Gazetesi aracılığıyla düzeltmeye çalıştı.

 MHP lideri Devlet Bahçeli de partisinin grup toplantısında DEVA Partisi lideri Ali Babacan'a sert bir dille tepki göstererek, "Bu kimliği tahrip etmeyi hayal etmeyi aklından geçirenler ya HDP’ye kapak atsınlar ya PKK’nın dağ kadrosuna katılsınlar ya da Pensilvanya’da soluğu alsınlar İlk dört maddeyi tartışacak babayiğit henüz doğmadı. Tartışmaya hazırlanan buna meyleden Babacan’ı ise uyarıyorum. Böyle giderse tarihin ve milletin hışmından asla kurtulamaz" sözlerini kullanmıştı.

DEVA  Partisi'nden yapılan açıklamada MHP Liderine şu şekilde cevap verildi:

"İktidar yetkisini büyük ortaktan devşiren bu partinin başkanı, geçmişte olduğu gibi, memleketin hayrına çalışmamaya istikrarlı bir şekilde devam etmektedir.

Bugün partimize ve genel başkanımıza hakaret eden, tehditler savuran bu kişiye bir kez daha hatırlatmak istiyoruz: Sorumluluktan kaçamazsınız. Tıpkı 2001’de olduğu gibi yine iktidar ortağısınız. Ülkenin çeteler tarafından yönetilmesinden, siyasal şiddetin hayatımıza girmesinden, akan gözyaşlarından, yargının siyasallaşmasından, açlıktan, yoksulluktan, enflasyondan siz de sorumlusunuz."

Bu açıklamada da Babacan'ın Anayasa açıkmamasına ilişkin bir açıklama yapılmaması dikkat çekkti. Öte yandan bu açıklama da yetmemiz olacak ki Karar Gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan'ın köşesinden Ali Babacan'ın açıklamaları paylaştı. 

Ocaktan, "Ali Babacan’a DEVA Partisi’nin Cumhuriyetin temel ilkeleriyle ilgili yaklaşımının ne olduğunu sorduğumda net bir cümleyle 'Bizim için Cumhuriyet’in temel ilkeleri vazgeçilmezdir' şeklinde ifade etti ve parti programında bunun ayrıntılı şekilde yer aldığını söyledi" dedi.

Babacan'ın açıklaması şu şekilde:

"Anayasa, toplumumuzun bir arada yaşama ilkeleridir. Bu nedenle Anayasa tüm geniş toplum kesimlerinin üzerinde anlaştığı bir toplumsal mutabakat metni olmalıdır.

Bir yandan güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin, bir yandan da yeni anayasanın tartışıldığı bugünlerde partimizin tutumu açıktır. Gündemimizde yeni anayasa yoktur.

Bizim gündemimizde güçlendirilmiş parlamenter sisteme yönelik değişiklikler vardır. Bu değişiklikler Anayasanın yasama, yargı ve yürütme ile ilgili bazı bölümleri, Meclis İç Tüzüğü, siyasi partiler ve seçim kanunuyla sınırlıdır.

Biz yeni bir anayasa hazırlamıyoruz. Tartışmaları topluma dayatan, tepeden inmeci bir tavrı kabul etmemiz söz konusu değildir. Bu bizim demokratik zihniyet anlayışımıza aykırıdır. Nitekim günümüzde yaşadığımız sorunların temelinde baskıcı ve otoriter zihniyet yatmaktadır. Bu bir sistem ve zihniyet sorunudur.

Birkaç gündür yürütülen tartışmalar ışığında parti programımıza alarak açıkça sahiplendiğimiz anlayışımızın altını bir kez daha çizmekte fayda görüyorum.

Ülkemizin gerçek gündemini; işsizliği, yoksulluğu gölgelemek için bizim üzerimizden kurucu değerleri tartışan herkesi de ülkemizin sorunlarını çözecek politikalar üretmeye davet ediyoruz.'”

Bakmadan Geçme