AB'nin seçimden gözü korktu

 ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ethan A. Goldrich, ABD'nin Suriyee'deki güçlerini çekmeyi düşünmediğini belirtti. Rojava Özerk Yönetimi'ne de mesaj veren Goldrich, 'yerel seçim için şartların olmadığını ve seçim yapılmasını istemediklerini' söyledi

Ethan A. Goldrich, “Suriye’den çekilmeyi planlamıyoruz. IŞİD’in yeniden bu bölgelerde faaliyete geçmesini engellemeye yönelik misyonumuzu yerel ortaklarımızla iş birliği içinde sürdürmeyi ve tamamlamayı düşünüyoruz” derken terör örgütü PYD'yi üstü kapalı "yerel güçler olarak" tanımladı ve  , “Politikamızın bir ayağı da IŞİD'e karşı mücadele etmek ve IŞİD'in yeniden canlanmasını önlemektir. Dolayısıyla, ABD ordusunun Suriye'deki varlığı özellikle IŞİD'in yeniden canlanmasını engelleme çabasına yöneliktir ve biz de bu amaçla yerel ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz” dedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ethan A. Goldrich,  Rûdaw'ın sorularını cevapladı: 

Yerel Güçler de Kim ?

Politikamızın bir ayağının IŞİD'le mücadele ve IŞİD'in yeniden canlanmasını önlemek olduğundan bahsetmiştim. ABD'nin Suriye'deki askeri varlığının amacı öncelikle IŞİD'in yeniden canlanmasını önlemek. Bunun için yerel ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Suriye'den çekilme gibi bir planımız yok. IŞİD'in yeniden canlanmasını önleme, IŞİD'le mücadele etme ve ortaklarımızla birlikte çalışma misyonumuzu sürdürüp tamamlamayı planlıyoruz. 

özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı seçimler için koşulların hazır olmadığını düşünüyoruz. 

Suriye... Suriye'nin tamamına yönelik politikamız, 2254 sayılı karar kapsamında tüm Suriyelilerin Suriye'nin geleceği konusunda söz sahibi olmasına olanak tanıyan bir çözüm bulmaktır. Biz Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlıyız. Bu da bizim için bir diğer önemli prensiptir. Suriye'de, kuzeydoğudaki Suriye yönetiminin geleceğinde herkesin söz sahibi olması gerekir. Kuzeydoğudaki tüm toplulukların, IŞİD ve rejimden kurtarılmış bölgelerde dahil, tüm toplulukların katıldığı kapsamlı siyasi faaliyetlere sahip olması ve tüm topluluklar arasında diyalog olması bizim için önemli. Şu anda bizi endişelendiren, bölgede bir seçimden bahsediliyor, özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı seçimler için koşulların hazır olmadığını düşünüyoruz. 

IŞİD'le mücadele konusunda ortak kaygılarımız var

 Öncelikle Türkiye, NATO'nun ve ABD'nin müttefiki. Türkiye ile Suriye dahil dünyanın birçok farklı konusunu konuşuyoruz ve ortak kaygılarımız var. 2254 sayılı Kararın hayata geçmesi yönünde ortak arzumuz var, Suriye'de tüm Suriyeliler için kapsamlı bir siyasi sürecin yaşanması yönünde ortak arzumuz var. Suriye'de terörle mücadele ve IŞİD'le mücadele konusunda ortak kaygılarımız var, insani kaygılarımız ortak, sınır ötesinde de yardım etmemiz gerekiyor. 

 

 

Bakmadan Geçme