Bülent Turan'dan
İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, yaşanan olaylara 'örgütlü dejavu' olarak atıfta bulundu. Turan açıklamalarını Yeni Şafak gazetesindeki köşe yazısından dile getirdi.
Demokrasiye Yönelik Yeni Bir Tehdit mi?
Son günlerde yaşanan olayların bir tesadüf olmadığını belirten İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, organize bir şekilde adalet temasının öne çıkarılarak, toplumun bir kırılma noktasına hazırlandığını iddia etti. Turan, 12 Eylül ve 28 Şubat süreçlerini hatırlatarak, benzer bir hazırlığın yürütüldüğünü ve hedefin basit bir iktidar değişikliğinden öteye, uzun vadeli bir sistem değişikliği olduğunu savundu.
Turan, "Milletin seçimlerine karşı yıllardır başarılı olamayanlar, bugün yeni bir şey deniyor olabilir. Toplumu, normalde kabul etmeyeceği bir seçeneği kabullenmeye hazırlıyorlar" dedi.
Adalet Teması Üzerinden Yeni Bir Kırılma
Turan, muhalefet liderlerinin yargı kararlarını sürekli olarak tartışma gündemine taşımasını eleştirerek, bu durumun toplumu adalet üzerinden bir kırılmaya hazırladığını öne sürdü. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın devam eden davası ve Osman Kavala davasını örnek gösteren Turan, adaletin bir tema olarak belirlenip, topluma sunulmasının tesadüf olmadığını söyledi.
"Her yargı kararını, Türkiye'de yargının bittiği iddiasıyla pazarlamanın ve toplumu yargı kararlarını tanımamaya çağırmanın amacı, adalet üzerinden bir kırılma yaratmaktır" diye ekledi.
Kılıç Tartışması: "Demokrasiye Kılıç Çektiler"
Turan, muhalefetin yakın geçmişteki bir törende kılıç çekmesini de eleştirerek, bunun demokrasiyi hedef alan bir sembolik hareket olduğunu ifade etti. Turan, "8 yıl önce kaldırılmış bir yemin metnini bulup ezberleyip, törende kılıç çekerek seçilmiş iktidara ayar verme girişimini görmezden gelmek mümkün değil" diyerek bu olayın altında demokrasi dışı bir niyet aradıklarını söyledi. Muhalefetin bu tür hareketlerle toplumun demokrasiye olan güvenini zedelemeye çalıştığını öne sürdü.
Tarihten Dersler ve Vesayet Tartışmaları
Turan, Türkiye'nin geçmiş darbelerinden dersler çıkardığını belirtti ve 27 Mayıs, 12 Eylül ve 28 Şubat süreçlerini hatırlatarak, benzer bir stratejinin şu anda uygulandığını ifade etti. Turan, "Demokrasiye sayısız kez kılıç çekmiş olanların samimiyetine inanmak zor" dedi ve son günlerdeki olayları "örgütlü dejavu" olarak nitelendirdi.
Muhalefet Hedefte
Bülent Turan, muhalefetin bu süreçte bilinçli ya da bilinçsiz olarak bir rol üstlendiğini ve adalet temasının bilinçli olarak seçildiğini belirtti. Muhalefetin, yerel seçimlerde elde ettikleri kazanımlar ve ekonomik sıkıntılardan güç alarak, adalet temasını yeni bir kırılma noktası olarak belirlediğini ileri sürdü.
Adaletin İletişimi
Turan, adalet alanında yaşanan sorunların farkında olduklarını kabul ederek, kamu yönetiminin bu konuda daha hızlı ve etkili bir iletişim yürütmesi gerektiğini vurguladı. Toplumun her türlü bilgiye hızlıca ulaşabildiğini belirten Turan, yargı süreçlerinde doğru bilgi akışının sağlanmasının önemine dikkat çekti.
Demokrasi Savunmasına Hazırız
Son olarak Turan, her türlü demokrasi dışı müdahaleye karşı hazır olduklarını vurguladı ve "Milletimiz, tarihimizin en büyük demokrasi müdafaasına hazırdır" ifadelerini kullandı. Turan, AK Parti hareketinin millet iradesinin vesayet altına alınmasına karşı bir direniş olduğunu ve bu mücadelede her türlü bedeli ödemeye hazır olduklarını belirtti.