CHP, ön seçim takvimini açıkladı

CHP cumhurbaşkanı adayını belirleyeceği ön seçim takvimini açıkladı. Adaylık başvuruları 17 Şubat Pazartesi günü başlayacak, 21 Şubat cuma günü sona erecek. Adaylar 22 Şubat'ta açıklanacak.

CHP cumhurbaşkanı adayını belirleyeceği ön seçim takvimini açıkladı. Ön seçimde aday olacaklar 17-21 Mart tarihleri arasında başvuru yapacaklar.

CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında ön seçim takvimine ve hazırlıklarına ilişkin bilgi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, 'Erken seçim talebimizin bir gereği olarak; seçim, iktidar ve yeniden demokrasi diyerek özetleyebileceğimiz, bu sürecin en önemli adımlarından birisi de, içerisinde bulunduğumuz cumhurbaşkanlığı adaylığı örgüt denetiminde ön seçim takvimidir' dedi.

28 ŞUBAT'A KADAR ÜYE OLANLAR OY KULLANABİLECEK

28 Şubat Cuma günü saat 17.00'ye kadar CHP'ye üye olan herkesin cumhurbaşkanı adayı belirlenmesi için yapılacak örgüt denetimindeki ön seçimde oy kullanabileceğini belirten Çiftçi, 'Ülkemizde tüm yurttaşlarımızın özlemini çektiği, demokrasinin ve özgürlüklerin hakim olacağı yeni bir gelecek için çok çok önemli bir adım olarak gördüğümüz önseçimde oy kullanmak, bu dönemin sadece tanığı değil aynı zamanda da öznesi olmak isteyen tüm yurttaşlarımızı partimize üye olmaya yeniden davet ediyoruz' dedi.

MYK, GRUBA YAPTIĞI ÖNERİ HAKKINI 1.6 MİLYON ÜYE İLE PAYLAŞTI

Cumhurbaşkanı adayını belirleme yöntemlerinin yasalar çerçevesinde belirlendiğini kaydeden Çiftçi, 'Örgüt denetiminde önseçimle yaptığımız işlem, Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulunun, Meclis Grubumuza yapacağı öneri hakkının, yani bu iradesinin yine Merkez Yönetim Kurulu tarafından 1.6 milyon üyemizle paylaşılmasıdır' diye konuştu.

İL VE İLÇE KURULLARI KURULACAK

Ön seçimde ilçe kurulları kurulları kurulacağını ve bu kurulların ilçe başkanı başkanlığında, il ve ilçe yönetim kurullarının belirleyeceği birer üye, ilçe kadın ve gençlik kollarının bildireceği birer üye olmak üzere beş üyeden oluşacağı bilgisini verdi.

Beş kişilik il kurulları da kurulacağını ifade eden Çiftçi, 'İl başkanlarımızın kurulda başkan yardımcısı olduğu, kurul başkanının Parti Meclisi Üyemizin veya Milletvekilimizin olduğu ve kalan üç üyesi ise Merkez Yönetim Kurulumuzca belirlenecek kurullardır. Merkez Yönetim Kurulu üç üyeyi il seçim çevresine kayıtlı üyeler arasından; birini kadın kolları, birini de gençlik kolları üyeleri arasından belirleyecektir' diye konuştu.

GENEL MERKEZ'DE BEŞ KİŞİLİK SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞI

Genel Merkez'de kurulacak seçim kurulu başkanlığı hakkında da bilgi veren Çiftçi, 'Seçim ve Parti Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısının başkanlığında, iki üyesi TBMM üyelerimiz, iki üyesi de Parti Meclisi üyelerimiz arasından Genel Başkanımızca belirlenecek ve toplamda beş üyeden oluşacaktır' dedi.

ADAY OLABİLMEK İÇİN

Aday olmak isteyen kişilerin Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunundaki adaylık şartlarını sağlaması gerektiğini belirten Çiftçi, 40 yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, Milletvekili Seçimi Kanunundaki seçilme yeterliliğini taşıyanların aday olabileceğini söyledi.

20 MİLLETVEKİLİ İMZASI GEREKECEK

Aday olmak isteyenlerin Türkiye Büyük Millet Meclisi grubunun ez az 20 üyesinin imzasıyla başvuruda bulunabileceklerini söyleyen Çiftçi, bir milletvekilimiz birden fazla aday için imza verebileceğini de sözlerine ekledi.

BAŞVURU SÜRESİ: 17-21 ŞUBAT

Adayların 17-21 Şubat tarihleri arasında başvuru yapabileceğini söyleyen Çiftçi, 'Genel sekreterliğimizce hazırlanan seçmen listeleri oy verme gününden yedi gün önce üç gün süreyle askıya çıkarılacak, askı listelerine itirazlar merkez kurulca incelenerek karara bağlanacaktır. Adres değişikliği veya ikinci ikametgahında oy kullanmak isteyen üyelerimiz ise bu süre zarfında gerekli bildirimde bulunarak işlemlerini gerçekleştirecekler' bilgisini de verdi.

BİR SANDIKTA 600 ÜYE

Bir sandıkta oy kullanacak üye sayısının 600 olarak düzenlendiğini kaydeden Çiftçi, 'Sandık sayısı ve oy verme yerleri ilçe başkanlıklarımızca belirlenerek Genel Merkezimize bildirilecek ardından merkez kurulca bu bilgiler ilan edilecektir. Sandık kurulları bir başkan ve bir üyesi ilçe başkanlıklarımızca, kalan bir üyesi ise aday adaylarının bildirdiği isimler arasından ad çekme yöntemiyle tespit edilecek üç kişiden oluşacaktır. Aday adayları sandıklarda müşahit bulundurma hakkına sahip olacaktır.

Oylar, resmi kimlik belgeleri ile gizli kullanılacak, sayım ve döküm açık olarak yapılacak, sandık sonuç tutanakları ile ağzı plastik kelepçeyle kilitlenen oy torbaları ilçe başkanlıklarına teslim edilecektir' diye konuştu.

İlçe kurullarının ilçe birleştirme tutanağını düzenleyerek il kurullarına teslim edeceğini anlatan Çiftçi, şöyle devam etti: 'İl kurullarından gelen birleştirme tutanakları da merkez kurul tarafından birleştirilerek genel sonuçlar hesaplanacaktır. Tüm tutanakların birer sureti isteyen aday adaylarına, temsilcilerine ya da gözlemcilerine verilecektir. Sandık kurulu iş ve işlemlerinden başlayarak tüm süreçlerde aday adayları, temsilcileri ya da gözlemcileri itiraz edebilecektir. İtirazlar ise merkez kurulca kesin karara bağlanacaktır.'

CHP'NİN ÖNSEÇİM TAKVİMİ

Gül Çiftçi, seçim ilanından oy verme gününe kadar olan 41 günlük süreyi kapsayan seçim takvimini şöyle özetledi:

14 Şubat Cuma (Bugün): Cumhurbaşkanı Adaylığı Örgüt Denetiminde Önseçim Yönergesi ve Seçim Takviminin İlanı,

17 Şubat Pazartesi: Cumhurbaşkanlığı aday adaylığı başvurularının ve seçim kurullarının oluşumunun başlaması,

18 Şubat Salı: Sandık sayısı, sandıklardaki seçmen sayısı ve sandık alanlarının belirlenmesi çalışmalarının başlangıcı,

21 Şubat Cuma: Cumhurbaşkanlığı aday adaylığı başvurularının ve seçim kurullarının tamamlanmasının son günü,

22 Şubat Cumartesi: Merkez Yönetim Kurulumuzca Cumhurbaşkanlığı aday adaylarının edilmesi ve aday adaylarının oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi amacıyla kur'a çekilmesi,

24 Şubat Pazartesi: Önseçimde kullanılacak oy pusulaların basımına başlanması,

28 Şubat Cuma: Önseçimde oy kullanabilecek üye başvurularının son günü,

3 Mart Pazartesi: Oy kullanabilecek üyelere ilişkin seçmen listelerinin basımına başlanması,

13 Mart Perşembe: Basımı tamamlanan seçmen listelerinin ilçe başkanlıklarına gönderilmesi,

14 Mart Cuma: Basımı tamamlanan oy pusulalarının ilçe başkanlıklarına gönderilmeye başlanması,

16 Mart Pazar: Seçmen listelerinin ilçe başkanlıklarımızca askıya çıkarılması ve merkez kurulca sandık sayıları ile oy kullanma yerlerinin ilanı,

18 Mart Salı: Seçmen listelerinin askıdan indirilmesi,

20 Mart Perşembe: Sandık kurulu üyeliği için aday adaylarının ya da temsilcilerinin bildirdiği isimler arasından ad çekme işlemlerinin yapılması ve sandık kurulu oluşumlarının tamamlanması.

21 Mart Cuma: Seçmen listelerine itirazların değerlendirilmesi ve karara bağlanması.

23 Mart Pazar: Türkiye'de yaklaşık 4 bin sandıkta oy verme günü olarak planlanmıştır.

Oy verme gününden sonraki 4 gün ise ilçe, il ve merkez kurula itirazlar düzenlenmiş ve 27 Mart Perşembe günü ise tüm itirazların karara bağlanmasının son günü olarak ilan edilmiştir.

13'ÜNCÜ CUMHURBAŞKANINI BELİRLEMEK İSTEYHENLERİ SANDIĞA DAVET EDİYORUZ
Çiftçi, sözlerini şöyle sonlandırdı: 'Buradan bir kez daha örgüt denetiminde önseçimde oy kullanmak isteyen, Cumhurbaşkanı adayını, hatta Türkiye Cumhuriyeti'nin 13'üncü Cumhurbaşkanını belirlemek isteyen gençleri, kadınları, işçileri, emeklileri kısacası tüm yurttaşlarımızı Cumhuriyet Halk Partisi'ne üye olmaya, bu mücadeleye omuz vermeye davet ediyor, teşekkür ediyorum.'

YÜZDE 65'İN ÜZERİNDE KATILIM BEKLİYORUZ

Ön seçimin tek adayla yapılması ihtimalinin katılımı düşüreceğine dair soru üzerine Çiftçi, 'Bugüne kadarki katılımlar yüzde 54-55 civarında oldu. Ancak partimize yapılan üyelik başvuruları, gelen telefonlar değerlendirildiğinde katılımın yüzde 65 üzerinde olacağını değerlendiriyoruz. Katılımın düşük olacağına ilişkin bir düşüncemiz yok' ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme