İşçinin SGK Primleri İmamoğlu ve Yavaş'ı Tehdit Ediyor?

İşverenlerin çalışanları adına ödemek zorunda oldukları sosyal güvenlik primlerini belirli bir süre içerisinde ödememeleri durumunda oluşan borçlara SGK prim borcu deniyor. 2028 yılında ismi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olarak geçen Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yönettiği yerel yönetimler işçilerinin prim borçlarını ödemediği ortaya çıktı.

Türkiye genelindeki yerel yönetimlerin, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan prim borçları alarm veriyor. Belediyelerden büyükşehir belediyelerine kadar pek çok yerel yönetimin SGK'ya biriken prim borçları, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından ciddi endişelere yol açıyor.

96 Milyar TL'yi Bulan Borç

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da belediyelerin SGK'ya olan borçlarına dikkat çekti. Bakan Işıkhan, belediyelerin SGK'ya toplam prim borcunun 96 milyar lirayı bulduğunu ve tüm borçlu belediyelere borç bildirimi gönderildiğini belirtti.

Belediyeler ve Borçları

Ankara Büyükşehir Belediyesi borç sıralamasında ilk sırada yer alıyor. İşte bazı belediyelerin SGK'ya olan borçları:

CHP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi: 5.7 Milyar TL

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi: 5.3 Milyar TL

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi: 3.3 Milyar TL

CHP'li Adana Büyükşehir Belediyesi: 3 Milyar TL

CHP'li Şişli İlçe Belediyesi: 1.8 Milyar TL

Ankara'da Dikkat Çeken Artış

Mart ayından bu yana Ankara Büyükşehir Belediyesi'ndeki borç artışı dikkat çekici bir detay olarak öne çıkıyor. Bakan Işıkhan, Mart ayında yaptığı açıklamada, "En borçlu belediyeler CHP'ye ait. Ankara Büyükşehir Belediyesi, şirketleriyle birlikte SGK'ya en borçlu belediyesidir. 5 yıl önce 200 milyon olan borç bugün 4,5 milyar olmuştur." demişti.

Bakan Işıkhan, Borç Gerçeklerini Açıkladı

Bakan Işıkhan, SGK'ya en fazla prim borcu olan 5 belediyenin tamamının CHP'li olduğunu belirtti. Işıkhan, "Türkiye genelinde belediyelerin SGK'ya olan toplam prim borcu 96 milyar TL'ye ulaşmış durumda. Bu borçların %67,7'si tek başına CHP'li belediyelere ait. SGK'ya en fazla prim borcu olan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borcu 5 milyar 751 milyon TL'dir. Belediyeyi 2019'da AK Parti'den devraldığında borcu 225 milyon TL iken, bugün itibarıyla 25,5 katına çıkmıştır. Dolayısıyla 'seçim oldu' diyerek kafa karışıklığı yaratmaya, aziz milletimizi yalanlarla aldatmaya çalışmanın kimseye faydası yoktur. CHP'li belediye başkanlarına tavsiyemiz; emekçilerin alın terinin hakkı olan sigorta primlerini bir an evvel ödemeleridir." dedi.

Tartışmayı Erdoğgan başlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısında yaptığı konuşmada, özellikle CHP'li belediyelere yönelik sert eleştirilerde bulundu. Erdoğan, belediyelerin verdikleri sözleri tutmadıklarını belirterek, şunları söyledi:

"CHP'li belediyeler verdikleri sözleri tutmuyorlar. Emeklilere verdikleri sözleri hatırlamak bile istemiyorum. Meydanlarda emekliler diye bağırıyorlardı, şimdiyse kapılarından geçirmiyorlar. Birikmiş borçlarını ödesinler. Bedava traktör verme vaadi kolay, zor olan sözüne sadık kalmaktır. Şu anda belediyelerin borçlarıyla ilgili, Hazine Bakanlığımız tahsile başlayacak. Öyle 25 kuruşa simit yok. Milletin malını değişik yerlerde harcayamazsınız. Artık bakanlık tahsile başlayacak. Belediyelerin borçlarıyla ilgili Hazine Bakanlığımız kaynağından borçların tahsiline başlayacak."

SGK Prim Borcu Nedir?

SGK prim borcu, işverenlerin çalışanları adına ödemek zorunda oldukları sosyal güvenlik primlerini belirli bir süre içerisinde ödememeleri durumunda oluşan borçlardır. Bu primler, çalışanların emeklilik, sağlık ve diğer sosyal güvenlik haklarından yararlanabilmesi için zorunlu olarak ödenmesi gereken katkılardır. Prim borçlarının zamanında ödenmemesi, sosyal güvenlik sisteminin mali dengesini bozarak, çalışanların hak kaybına uğramalarına neden olabilir.

Yerel yönetimlerin SGK'ya olan borçları, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Bu sorunun çözümü için hükümetin ve yerel yönetimlerin mali disiplini sağlaması ve borç yapılandırma süreçlerini etkin bir şekilde yönetmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, sosyal güvenlik sisteminde daha büyük sorunlar yaşanabilir ve çalışanların hakları tehlikeye girebilir.

Hoton Haber Ajansı

Bakmadan Geçme