İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü TBMM'de
İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak TBMM'ye sevk edildi. Protokolün TBMM'ye sevkinin ardından bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'Türkiye'nin attığı adımla, İsveç'i çok yakında NATO'ya kabul edeceğimizi umuyorum.' dedi.
İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak TBMM'ye sevk edildi. Protokolün TBMM'ye sevkinin ardından bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye'nin attığı adımla, İsveç'i çok yakında NATO'ya kabul edeceğimizi umuyorum." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nü imzaladı.
Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ekim 2023 tarihinde imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edilmiştir." ifadelerine yer verildi.
STOLTONBERG: İSVEÇ'İ ÇOK YAKINDA NATO'YA KABUL EDECEĞİMİZİ UMUYORUM
Konuyla ilgili olarak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bir açıklama yaptı.
"Türkiye'nin attığı adımla, İsveç'i çok yakında NATO'ya kabul edeceğimizi umuyorum." diyen Stoltenberg, TBMM'deki oylamanın hızla gerçekleşmesini umduğunu söyledi.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Protokol ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edildi. Peki bundan sonra süreç nasıl işleyecek?
TBMM Başkanlığı, protokolü önce Dışişleri Komisyonu'na gönderecek. Komisyon onayının ardından metin, TBMM Genel Kurulu'na gelecek.
Genel Kurul'un da onayının ardından Meclis süreci tamamlanmış olacak.
Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşması'nın saklayıcısı ABD'ye teslim etmesinin ardından İsveç NATO'nun 32. üyesi olarak ittifaka katılacak.
FİNLANDİYA ONAYLANDI, İSVEÇ ONAYLANMADI
Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldıra tepki olarak geçen yıl NATO üyeliği için başvurmuş ve ittifak üyelerinin çoğu bu başvuruyu hızla onaylamıştı.
Ancak, Türkiye terörle mücadele konusundaki endişelerini gerekçe göstererek İsveç'in NATO üyeliğini onaylamamıştı.