Recai Abi Hakka Yürüdü

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanı Recai Kutan, Ankara'da yaklaşık bir hafta önce yaşlılığa bağlı rahatsızlıklar nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Bugün hastanede hayatını kaybeden Kutan, Saadet Partisi'nin kurucu genel başkanı ve Milli Görüş hareketinin öncü isimlerinden biriydi.

Saadet Partisi sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, “Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu üyemiz, ESAM Genel Başkanı muhterem büyüğümüz Recai Kutan hakkın rahmetine kavuşmuştur. Milletimizin ve camiamızın başı sağ olsun” ifadelerine yer verildi.

TAZİYE MESAJLARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, merhum Recai Kutan için taziye mesajında, “Merhum Recai Kutan'a Cenab-ı Allah'tan rahmet niyaz ediyor; ailesine, sevenlerine, Saadet Partisi'ne ve Milli Görüş camiamıza başsağlığı diliyorum” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da derin üzüntüsünü dile getirerek, “Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu üyemiz, değerli büyüğümüz Recai Kutan'ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Mekanı cennet, makamı ali olsun” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, “Milli görüş davasının öncülerinden, Recai Kutan'a Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum” dedi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da Kutan'ın Türk siyasetinin saygın isimlerinden biri olduğunu belirterek, taziye mesajı paylaştı.

KABİNE ÜYELERİNDEN BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri de Recai Kutan'ın vefatıyla ilgili başsağlığı mesajları yayımladılar. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve diğer bakanlar, Kutan'a Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diledi.

SİYASİ HAYATI VE MİRAS

Mehmet Recai Kutan Kimdir?

1930 yılında Malatya'da dünyaya gelen Mehmet Recai Kutan, Türkiye'nin saygın mühendislerinden ve siyasetçilerinden biridir. Babası, Malatya'da başöğretmen ve müdürlük yapmış olan İsmail Kutan, annesi ise Malatya'nın köklü Miroğlu ailesinden gelen Hatice Hanım'dır.

Eğitim Hayatı ve Gençlik Yılları

İlk, orta ve lise öğrenimini Malatya'da tamamlayan Kutan, lise yıllarında ünlü şair ve edebiyat öğretmeni Arif Nihat Asya'dan derin etkiler almıştır. 1947 yılında Malatya Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesine girerek, 1952 yılında mezun olmuştur. Üniversite yıllarında güreş, musiki, yayıncılık gibi çeşitli alanlarla ilgilenmiş ve öğrenci birliklerinde aktif rol alarak birçok önemli projeye imza atmıştır.

Kariyeri ve Ailesi

1954 yılında Mebrure Hanım ile evlenen Recai Kutan, bu evlilikten İsmail, Abdülaziz Murat ve Ahmet isimli üç çocuk sahibi olmuştur. Aynı yıl askerlik görevine başlamış ve 1955'te Adapazarı Süvari Tümeni İstihkâm Birliği'nde askerlik hizmetini tamamlamıştır.

1952-1966 yılları arasında Devlet Su İşleri'nde (DSİ) mühendis olarak çalışmaya başlayan Kutan, Malatya DSİ 92. Şube Başmühendisi olarak görev almış ve 27 yaşında Diyarbakır DSİ 10. Bölge Müdürlüğü'ne atanarak Türkiye'nin en genç bölge müdürü olmuştur. Bu görevi sırasında Türkiye'nin en büyük kalkınma projelerinden biri olan Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) temellerini atan çalışmalara öncülük etmiştir. Ayrıca yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının değerlendirilmesi, baraj inşaatları gibi birçok projede büyük katkılar sağlamıştır.

Mühendislik çalışmalarının yanı sıra eğitimle de yakından ilgilenen Kutan, Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi'nde İngilizce öğretmenliği yaparak bölgedeki eğitime katkı sunmuştur. 1966 yılında DSİ Genel Müdür Yardımcılığı görevine atanmış, 1969 yılında ise DSİ'deki 17 yıllık görevini sonlandırmıştır.

Mehmet Recai Kutan, sadece mühendislik alanındaki çalışmalarıyla değil, Türkiye'nin siyasi hayatında da önemli bir yere sahiptir.

Son olarak Saadet Partisi'nin kurucu genel başkanlığı görevini üstlenen Kutan, ESAM başkanlığını da yürütüyordu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme