TBMM'ye 6'ncı grup | Saadet-Gelecek İttifakı kuruldu
Seçime CHP listelerinden giren Saadet Partisi ve Gelecek Partisi ittifak için imzayı attı. İki parti Meclis çalışmalarının yanı sıra yerel seçimlerde de işbirliği yapacak. Saadet-Gelecek İttifakı ile Meclis'teki grup sayısı da 6'ya yükselecek.
Saadet Partisi ile Gelecek Partisi, TBMM'de grup kurma konusunda anlaştı. İki parti, iş birliklerinin sınırlarını belirleyen ortak bir açıklama paylaştı.
Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu kameralar karşısında açıklamalarda bulundu.
"Grup kurma başvurusunu yarın yapacağız"
Davutoğlu, “Önümüzdeki yerel seçimler de dahil olmak üzere geleceğimizi şekillendirecek önemli bir görev olduğu kanaatiyle bu protokole imza attık. Önümüzdeki hafta ilk grup toplantımızı da birlikte yapacağız ve milletimize mesajlarımızı vereceğiz. Grup kurma başvurusunu yarın yapacağız” dedi.
"Bir araya gelmeyi ülkemiz için bir ihtiyaç olarak gördük"
Karamollaoğlu da şunları söyledi:
"Seçimler yapıldı, beklendiğimiz neticeyi elde edemedik ama önemli bir merhaleyi katettik. Meclis'te grup oluşturacak kadar vekilimiz var. Bir araya gelmeyi ülkemiz için bir ihtiyaç olarak gördük. Grup olmadan yapılacak çalışmalar çok ama çok zayıf kalıyor. Bizim amblemimiz altında birleşerek Meclis'te bir grup oluşturmaya karar verdik. Fikirlerde bazı farklılıkların olmasını bakış açısına göre değerlendirmek mümkün. Bunu bir 'çatlak' görmek de mümkün bir 'zenginlik' olarak görmek de mümkün.
İlk grup toplantısı önümüzdeki hafta
Fikirlerimiz, düşüncelerimiz hükümetin de diğer partilerin de alacağı kararlarda etkili olacak. Meclis'te bugün arkadaşlarımızla bir araya gelip ilk grup toplantımızı da önümüzdeki hafta gerçekleştireceğiz.”
Gelecek Partisi ve Saadet Partisi'nin ortak açıklaması şöyle:
"14/28 Mayıs seçimlerinin sonuçlarını ve halkın bize verdiği mesajları değerlendiren Gelecek ve Saadet partileri;
- Geniş toplum kesimlerinin önüne daha güçlü bir alternatif koyabilmek,
- Siyasi yelpazedeki dağınıklığı giderebilmek,
- Muhalefetin TBMM'ndeki denetim gücünü artırabilmek,
- Genel seçimler sonrası oluşan alternatifsizlik duygusuna dayalı karamsar toplumsal psikolojiyi dağıtarak yeni bir umut ve vizyon dalgası oluşturmak,
- Yerel seçimlere hazırlıkları daha etkin şekilde yürütebilmek,
- İktidarın milli ve manevi değerlerimizi istismar ederek sürdürdüğü otoriter yolsuzluk düzenine karşı siyasi ahlak başta olmak üzere ortak değerlerimizi siyasi hayatımıza egemen kılmak,
- Yanlış ekonomik politikaların yol açtığı yoksullaşma süreci ile büyük bir çoğunluğu açlık sınırının altında yaşamak zorunda bırakılan halkımızın gür sesi olmak,
- Temel hak ve özgürlükler bağlamında siyasi çıkarları değil insan onurunu ve adaleti yücelten bir siyasi iklimin oluşmasını sağlamak,
- İktidarın kutuplaştırmaya, sloganlara ve kaba hakaret diline dayalı siyaset yöntemine karşı ortak aidiyet bilincine, akla, vicdana ve siyasi nezakete dayalı bir siyaset yöntemine öncülük edebilmek amacıyla
'Saadet-Gelecek İttifakı' adı altında bir ittifak kurmuşlardır. İttifak, Meclis çalışmalarının yanı sıra 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde de 'seçim ittifakı' dahil her türlü iş birliğini kapsamaktadır.
Atamalar
Bu çerçevede Gelecek ve Saadet Partisi milletvekilleri 28. Yasama Dönemi'ne birinci devre süresince Saadet Partisi bünyesinde bir grup kuracaklardır. Birinci devre sona erdiğinde partiler işbirliğinin şekli ve sürecini yeniden değerlendireceklerdir. Oluşacak grubun Grup Başkanı Gelecek Partisi adına seçilen bir milletvekili olacak, iki Grup Başkan vekilliğinin birisi Saadet Partisi milletvekilleri, diğeri Gelecek Partili milletvekilleri arasından seçilecektir. Grup oluştuktan sonra idari amirliği ve katip üyeliği gibi gruba tahsisi edilecek yeni siyasi makamlara, komisyon üyeliklerine ve diğer TBMM kadrolarına da ehliyet ve liyakat temelinde iki parti arasında adil bir şekilde atamalar yapılacaktır.
Grup toplantıları nasıl olacak?
Genel başkanlar “Saadet-Gelecek” ittifakının ortakları olarak her iki partinin bayrak, flama, amblem ve benzeri emarelerinin ortak şekilde kullanıldığı haftalık grup toplantılarında iki partinin milletvekillerine ve kamuoyuna sesleneceklerdir. Gelecek Partisi milletvekilleri, tüm siyasi faaliyetlerini Gelecek Partisi adına yapacaklardır. Her iki partinin milletvekilleri kendi partilerindeki i görev ve sorumluluklarını hiçbir değişiklik olmadan sürdürecekler, yürüttükleri siyasi çalışmalarda kendi genel başkanlarına ve parti kurullarına karşı sorumlu olacaklardır.
İstişari mekanizmalar oluşturulacak
İki partinin TBMM'de iş birliği ve güç birliği anlayışı ile çalışmalarını yürütmelerini sağlamak üzere liderler ve ilgili parti birimleri arasında istişari mekanizmalar oluşturulacaktır. Bu ortaklık zemininde oluşabilecek görüş farklılıklarında partiler kendi program ve politikalarına uygun şekilde faaliyette bulunabileceklerdir.
Diğer partilerle ilişki
Her iki partinin muhalefetin demokratik zeminin güçlendirilmesi amacıyla daha kapsamlı ve katılımcı bir işbirliği içinde çalışması için gösterdiği çabalar iyi niyet ve kararlılıkla sürdürülecektir. İttifakı oluşturan partiler diğer partilerle ikili ilişkilerinde eşgüdüm içinde olmaya özen göstermekle birlikte bağımsız hareket etme hakkına sahip olacaklardır.
Birlikteliklere açık olunacak
Gerektiğinde diğer ittifak ve partilerle birlikteliğe de açık olacak şekilde; Saadet ve Gelecek partileri, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde ortak aday belirleme, birlikte liste yapma, hangi seçim bölgesinde hangi parti adı ile seçime girileceği hususları dahil olmak üzere her türlü iş birliğini yürüteceklerdir.
Ülkemizde temel hak ve özgürlüklere dayalı gerçek bir demokrasinin kurumsallaşması, evrensel adalet ilkesinin ve milli değerlerimizin siyasi hayata yansıtılabilmesi, siyasi ahlak ve nezakete dayalı bir siyasi iklimin oluşturulabilmesi, vatandaşlarımıza insan onuruna yakışır bir hayat standardının sağlanabilmesi için parti çıkarlarımızı gözetmeksizin attığımız bu adımın ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını dileriz."
TBMM'deki grup sayısı altıya yükselecek
14 Mayıs seçimlerine CHP listelerinden giren Saadet Partisi ve Gelecek Partisi, Meclis'te 10'ar milletvekili ile temsil ediliyordu. 20 milletvekili ile kurulacak grupla birlikte TBMM'deki grup sayısı altıya yükselecek.