Yakup Ömeroğlu'nu Kaybettik

Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı Doç. dr. Yakup Ömeroğlu tedavi gördüğü hastanede vefat etti. politikadam.com ailesi olarak Büyük Türk milletinin yetirdiği önemli kültür adamlarından biri olan Yakup Ömeroğlu'na cenab-ı Hak'tan rahmet Büyük Türk dünyasına baş sağlığı dileriz

Prof. Dr. Yakup Ömeroğlu (1966-2024)

Prof. Dr. Yakup Ömeroğlu, 25 Mart 1966 tarihinde Çankırı'nın Şabanözü ilçesine bağlı Karakoçaş Köyü'nde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Eğitim hayatına Karakoçaş Köyü İlkokulu'nda başladı ve Hasanoğlan-Atatürk Öğretmen Lisesi'ni bitirdikten sonra 1982'de Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne kaydoldu. Öğrencilik yıllarında sosyal ve kültürel etkinliklerde aktif olarak yer aldı.

1988 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. Aynı yıl Eylül ayında Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde doktora çalışmalarına başladı ve 1993 yılında "Simmental ırkı sığırların Türkiye'de yetiştirilmesi" konulu tezini savunarak doktora unvanı kazandı. Tezi, Türkiye'nin et üretimine önemli katkılarda bulundu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine atanan Ömeroğlu, Türk Dünyası ile ilgili sosyal ve kültürel çalışmalar yürüttü. 1993'te I. Türk Dünyası Gençlik Kampı ve Kurultayı'nı düzenleyerek Türk Dünyası gençlerinin bir araya gelmesini sağladı. Kırım, Kırgızistan, Kazakistan gibi ülkelerde pek çok gençlik kurultayı ve kültürel etkinliklere imza attı.

1997 yılında "Tatarlar ve Tataristan" isimli kitabı yayınlandı ve uluslararası alanda Tatar halkının tanıtımına katkıda bulundu. Aynı yıl Uluslararası Ahmet Yesevî Üniversitesi'nde Sosyal Tesisler Müdürü olarak göreve başladı ve Tarım ve Ekoloji Araştırma Merkezi'ni kurdu.

2000 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayın Dairesi'nde senarist olarak çalıştı ve "Türk Arap Atı" belgeselinin metin yazarlığını üstlendi. 2001-2002 yıllarında Avrasya Veteriner Hizmetleri Kongresi Düzenleme Kurulu'nda yer aldı.

Ömeroğlu'nun 2003 yılında yayımlanan "Türkistan-Yesevî'nin Şehri Yesi'ye Dair" kitabı, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın yazarı ödülü ile onurlandırıldı. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda çevre sağlığı programını kurdu. 2005 yılında "Kültürümüz Edebiyatımız" radyo programını hazırladı ve Türk Dünyası'nın kültürel tanıtımına önemli katkılarda bulundu.

2006 yılında Avrasya Yazarlar Birliği'ni kurarak Türk Dünyası'nın kültürel birlikteliğini güçlendirdi. Ayrıca, Türk Dünyası'ndan pek çok şair ve yazarın eserlerini yayınlayan Bengü Yayınları'nı kurdu.

2010 yılında "On Dolar" adlı hikâyesi Azerbaycan ve Özbekistan'da yayımlandı ve 2011 yılında İsmail Semenov'un doğumunun 120. yılı madalyası ile ödüllendirildi. 2013'te Kazakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından Dostluk ve İşbirliği Madalyası verildi.

Ömeroğlu, 2017'de Türk Dünyası Genç Yazarlar Buluşması'nı düzenledi ve 2018'de çeşitli ödüller kazandı. 2019 yılında Avrupa Bilim Sanat ve Edebiyat Akademisi'ne tam üye olarak kabul edildi ve Köklerin İzinde belgeselinin danışmanlığını üstlendi.

Prof. Dr. Yakup Ömeroğlu, 2024 yılında vefat etti. Türk Dünyası'nın kültürel ve edebi hayatına yaptığı katkılarla hafızalarda kalacaktır.

Bakmadan Geçme