- Haberler
- Reel Politik
- Bakan Şimşek: MTV'de düzenlemeyi aklımızdan bile geçirmedik
Bakan Şimşek: MTV'de düzenlemeyi aklımızdan bile geçirmedik
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programında hedefin enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu belirterek, 'Vatandaşımıza da piyasalara da sürpriz yapmayacağız. MTV'de düzenlemeyi aklımızdan bile geçirmedik' dedi. Şimşek, seçim sonrası için vergi oranlarında herhangi bir düzenlemenin yapılmayacağını ifade etti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV genel artışı olmayacak, kurumlar vergisi genel artışı olmayacak, gelir vergisi oranlarında genel bir artış olmayacak. Motorlu taşıtlar vergisine ilişkin yeni bir düzenlemeyi aklımızın ucundan bile geçirmedik." dedi.
Bakan Şimşek, katıldığı bir televizyon kanalında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Enflasyonun mart ayından itibaren trende oturacağını belirten Şimşek, “Enflasyonda trend programla uyumlu bir şekilde. Ocak ayında enflasyon bir miktar yüksek çıktı. Şubatta onun devamı olabilir. Marttan itibaren enflasyon trende oturacaktır. Ama yıllık enflasyon yüksek kalacak. Biz bunun iletişimini yaptık. Çünkü baz etkisi var. İkincisi de para politikası gecikmeli çalışır. 12 ay, hatta 18 aya yayılan bir aktarım mekanizması var” dedi. Geçen yılın ocak-mayıs döneminde Türkiye'den portföy çıkışı yaşandığını anlatan Şimşek, Haziran-Aralık'ta ise 11,3 milyar dolar net portföy girişi kaydedildiğini belirtti.
Şimşek, kur korumalı mevduatın cazibesini kaybettiğini ve çıkışların kademeli bir şekilde piyasayı bozmadan gerçekleşeceğini söyledi.
ENFLASYONU TEK HANEYE İNDİRME HEDEFİ
Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar:
Programımızın özü enflasyonu tek haneye indirmektir. Şu anda fiyat istikrarından uzağız ama hedefimiz bu. İkinci hedefimiz borç oranını yüzde 40 seviyesinin altında kalıcı olarak tutmak. Üçüncü hedefimiz sürdürülebilir cari açıktır. Bu hedeflere ulaşmada bize ayak bağı olan kur korumalıdan çıkış hedefimiz var. Burada piyasaları bozmadan kademeli çıkış hedefliyoruz.
"VERGİ ARTIŞI OLMAYACAK"
Enflasyonu yükseltecek adım atmayacağız. MTV'de düzenlemeyi aklımızdan bile geçirmedik. Biz vatandaşımıza da piyasalara da sürpriz yapmayacağız.
KDV genel artışı olmayacak, kurumlar vergisi genel artışı olmayacak, gelir vergisi oranlarında genel bir artış olmayacak. Motorlu taşıtlar vergisine ilişkin yeni bir düzenlemeyi aklımızın ucundan bile geçirmedik. Bütçe disiplinini sağlayacağız.
"KUR HEDEFİMİZ YOK"
Kur hedefimiz yok ve olmayacak, serbest kur rejimindeyiz. Seçim sonrasına liranın değer kaybına ilişkin beklentiler bana çok anlamlı gelmiyor. Piyasada Merkez Bankası var, piyasaya arz ediyor bu doğru, ama bunun dışında müdahalemiz yok diyorlar. Yurtdışından kaynak girişi var. Küresel olarak faiz indirimleri bekleniyor. Bu da risk iştahını artıracak. Türkiye gibi hikayesi olan ülkelere fon akışı devam edecek. Dünya Bankası ve uluslararası bankalarla çok iyi diyaloglar kurduk. Uzun vadeli ve uygun koşullarda 12,7 milyar dolar proje kredisi bekliyoruz.
"TL'Yİ DESTEKLEYEN POLİTİKA SETİ VAR"
TL'yi destekleyen, cazip hale getiren bir politika seti var. Bizim kur hedefimiz yok. Ne aşırı değerli TL'yi ne aşırı değersiz TL'yi isteriz. Biz programımızı uygulayacağız, başarılı bir şekilde uygulandığında lira itibar kazanacak, reel olarak değer kaybetmeyecektir. Bu tür başarı ile uygulanan dezenflasyon programlarının neredeyse tamamında mahalli para birimi bir süre değer kazanıyor.
"PİYASALARI TEDİRGİN EDECEK ADIM ATMAYIZ"
Hisse senedi fonları ve döviz ağırlıklı fonlarla ilgili piyasaları tedirgin edecek adım atmayız.
Piyasayı bozacak bir vergi düzenlemesi gündemimizde yok. Seçimden sonrası için vergiyle ilgili herhangi bir düzenleme gündemimizde yok. KDV, gelir vergisi ve MTV oranlarında herhangi bir düzenleme gündemimizde yok.
"KKM'DEN ÇIKIŞ KADEMELİ OLACAK"
Kur korumalıdan çıkmayı önemsiyoruz ancak kademeli olacak, piyasayı bozmayacak. Kur korumalı mevduattan çıkan ağırlıklı olarak mevduata gitti. Kur korumalı, 27 hafta kesintisiz düşüyor, cazip olmaktan çıkmaya başladı. O konuda rahatım, kur korumalıdan çıkışı başaracağız.
KRİPTO VE KREDİ KARTI DÜZENLEMESİ
Türkiye haziran ayında büyük ihtimalle gri listeden çıkmış olacak. Kripto düzenlemesi de seçimden sonra çok büyük ihtimalle Meclis'ten geçecek. Burada engellemek yerine düzenlemeyi tercih ettik. Birçok gelişen ülke bu taslağı bizden istedi.
Limit belirlerken gerçekçi beyan ve belgeye dayalı olması, bu limitlerin bütünlük arz etmesi önemli. Yani her banka kendi kafasına göre bir limit belirlememeli. Önümüzdeki dönemde sürpriz yapmadan, piyasaları bozmadan bu konuları çalışacağız. Sonuçlandırdığımız bir çalışma yok. Uluslararası kurallar neyi gerektiriyorsa onu yapacağız.
İHRACATÇILARA KUR SÜBVANSİYONU TEPKİSİ
İlk hafta TİM Başkanı beni ziyaret etti, "Finansmana erişemiyoruz" dedi. İhracat reeskont kredi limitini 10 kat artırdık. Eximbank sermayesini üç defa artırdık. Eximbank'ın ihracatçıya desteği bu sene en az 50 milyar dolar olacak. İhracatçıya düşük faizli kredi sunuyoruz. İhracatçının "Bize kur sübvansiyonu verin" talebini doğru bulmuyorum. Bir program var bu 86 milyon kişinindir, ben 86 milyon kişinin üzerinden ihracatçıya sübvansiyon veremem.