Çavuşoğlu'ndan 'Göç Merkezi' iddialarına yalanlama

İngiliz medyasında yer alan 'Türkiye göç merkezi' iddiası hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'bu haber gerçekdışıdır' dedi. BBC'nin bu tweet'i sildiğini belirten Çavuşoğlu kuruluşun özür dilediğinin altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiliz medyasında yer alan 'Türkiye göç merkezi' iddiası hakkında açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, 'İngiltere ile ilgili haberde Türkiye'de göçmen merkezi iddiaları. BBC tweet attı, bu haberler tamamen gerçek dışıdır. Haberde bahsedilen sözler söylenmemiş sözlerdir. BBC hatasını anladı ve özür de diledi. Bu bir erdemdir. Böyle bir köklü kuruluşa yakışmadı.' ifadelerini kullandı.

'Muhalefet hemen bu haberlerin üzerine atladı. Muhalefet bu duruma düşmemeli. Buna çok üzüldüm.' Diyen Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti;

'Muhalefet bu iddia üzerinden bize saldırdı. İngiltere, haberi yapan BBC bunu reddetti. Bizim muhalefet partileri bizi eleştiriyor.'

BBC'nin bu tweet'i sildiğini belirten Çavuşoğlu kuruluşun özür dilediğinin altını çizdi. Çavuşoğlu  'Yayıncı kuruluş özür diledi muhalefet tweeti silmedi' dedi.

Bugüne kadar Afganistan'dan 1404 kişinin tahliye edildiğini belirten Çavuşoğlu, bu kişilerin 1061'inin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, '200 civarında dönmek isteyen vatandaşımız var' dedi.

'Uluslararası platformlarda düşüncelerimizi net bir şekilde söyledik' diyen Çavuşoğlu, tüm kesimler ile temas halinde olduklarının altını çizdi.

İNGİLİZ BAKAN YALANLADI

İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace, Times gazetesinde yer alan "Türkiye'nin tepkisi nedeniyle İngiltere'nin Taliban'dan kaçan Afganlar için bölgesel merkezler kurma planlarından vazgeçtiği, mültecileri komşu ülkelerden getireceği" şeklindeki haberine Twitter üzerinden cevap verdi.

İngiltere'nin plandan vazgeçmediğini kaydeden Wallace, "Haberin hiçbir temeli yok, tamamen spekülasyon. Bölge genelinde bir dizi işleme merkezi kuracağımızı söyledik. Bunu, bölgesel merkezin Türkiye'de olacağı şekline siz getirdiniz." diye yazdı.

Mail On Sunday gazetesi, Savunma Bakanı Wallace'ın bir yazısına ver vermişti. Yazıda İngiltere'nin üçüncü ülkelerde sığınmacı kabul merkezleri oluşturacağı söylense de isim verilmemişti. Buna karşın gazete ayrı bir haberde Türkiye'nin adını bu ülkeler arasında göstermiş, benzer bir haber Guardian gazetesi tarafından da yayımlanmıştı.

BBC Türkçe ise Wallace'ın yazısında Türkiye'den bahsetmemesine rağmen, "İngiltere Savunma Bakanı Wallace: Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde mülteci merkezleri planlıyoruz" başlığıyla bir haber yayımlamıştı. Daha sonra habere ilişkin sosyal medya paylaşımını silen BBC Türkçe, "atıf hatası yaptıklarını" belirterek özür dilemişti.

Bakmadan Geçme