Ersin Nazif Gürdoğan'da Hakk'a Yürüdü

Üstün ahlak ve faziletiyle tanınan Mehmet Zahid Kotku Hoca'yı anlattığı 'Görünmeyen Üniversite' kitabıyla tanınan Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan Hakk'a yürüdü. AK Parti'nin kurucularında olan Gürdoğan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Gürdoğan Eskişehir'de toprağa verildi.

 Şanlıurfa eski Milletvekili İbrahim Halil Çelik, arkadaşı  Ersin Nazif Gürdoğan için şunları yazdı:

Aziz Dostum , vefalı insan değerli ilim adam Ersin  Nazif Gürdoğan da bugün göçünü topladı bu fani dünyadan.
 Nazif hocaya Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Nazif hoca : Mümin ve mücahit zattı.  O, Mevaredan kadim dostumdu . İyi bir düşünür, iyi bir iktisatçı, güzel bir seyyah ve de bir gönül adamı idi.
     Onun: Kültür ve Sanayileşme ile Zamanı Aşan Şehirleri ve Hicaz’dan Endülüs’e  unutulmaz eserleri bize miras kaldı. Onlarca ölümsüz eserler imza atmış güzel mütevazi bir ilim adamı idi o. Onun hoş sohbeti dostları arasında aranırdı. Bu fani dünyada ondan kalan güzel sesi ve  geriye kalan onlarca  eseri  bizi müteselli ediyor. Ölüm hiçlik değil ebedi aleme bir pasaportumuzdur. Ne mutlu yarına hazırlık yapanlara.  O yarınlara  hazırlanan derviş bir adam idi. Onun verimli uzun ömürü öğrencileri için iyi bir örnektir. Siyaseti düşüncesi için yapan bir siyasetçi idi. Onun önden giden dostlarının cümlesi buna şâhittir. 
      Ersin Nazif Gürdoğan’nın  cümle öğrencilerine , gönül dostlarıyla kederli ailesine sabırlar diliyorum. 
     İlim , siyaset ve edebiyat dünyasının başı sağolsun. 
      Bu yıl acılar yılı oldu. Yüreğimizi yaktı geçti bu  yıl dostlarımızın ayrılıklarıyla . Ah ölüm ah! İnsanların ağzının tadını kaçıran inkar edilemez gerçek. Birgün bize de sıra gelecek. 
    Önce büyük müfessir M. Said Şimşek’ı, Selçukluların müdakkik  araştırmacısı Mikail Bayram’ı, yürekli fikir ve düşünce adamı ve kelimelerin efendisi D. Mehmet Doğan’ı, Anadolu ile Turan arasında gönül köprüleri kuran Yakup Ömeroğlu’nu ve şimdi de gönül insanı, ilim adamı  ve şehirlerin güzel seyyahı  Prof Dr. Ersin Nazif Gürdoğan da  yürüdü ölümsüzlük kervanıyla fani dünyadan ebedi aleme. Bu ilim ve edebiyat yıldızları kararan gecelerimizi aydınlatan birer kandiller idiler. Bu Kandiller sönüyor dostlarımız gidince. Bu değerli dostlarımız birer birer giderek bizleri de dost yetimi bırakıp gidiyorlar artlarına bakmadan. Cümlenizin yolu açık olsun. 
    Bu dünyada yetim kalmanın ne olduğunu bilmek ne acı? Bizden önden gidenlere selam olsun. Yolları açık olsun. Ruhları şad olsun. Kabirleri cennet bahçelerinden bir bahçe olsun. İlim dünyasının yetimlerine selam olsun.
    İnna lilahi ve inna ileyhi raciün

Pprof. Dr. Ersin Nazif Gürodğan Kimdir ?

1945 Mihalıççık-Eskişehir'de doğdu. Ortaokulu Mihalıççık'ta, liseyi Eskişehir'de okudu. İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünü bitirdi. Erzurum A. Ü. İşletme Fakültesine asistan oldu (1972).
Buradan 1976'da A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesine geçti. A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinde İşletme Ekonomisi üzerine doktorasını tamamladı (1975). 1987'de doçentliğe, 1994'te profesörlüğe yükseldi.
Suudi Arabistan'da Kral Abdülaziz Üniversitesinde öğretim üyesi olarak bulundu (1981-1984). İstanbul'da finans kurumlarında çalıştı. Fatih, Marmara ve Kırıkkale Üniversitesine ders verdi.

Değişik dergi ve gazetelerde yazıları çıktı. 
Üretim Planlamasına Doğrusal Programlama (Doktora tezi, 1981), Teknolojinin Ötesi (1985), Ticari ve Sosyal Açıdan Proje Değerlendirme Yöntemleri (1987), Kültür ve Sanayileşme (1987), Hicaz'dan Endülüs'e (Gezi Notları, 1989), Kirlenmenin Boyutları (Denemeler, 1989), Görünmeyen Üniversite (Mehmed Zahid Kotku'nun hayatından hareketle tasavvufun modern toplumdaki yerini ve önemini tartışır, 1993), Zamanı Aşan Şehirler (Buhara, Semerkand, Taşkent, Bakü ve Şeki gezi notları, 1994), Günler Akarken (Denemeler, 1996), Yeni Roma (Denemeleri, 2003).

Bakmadan Geçme