İsrail Kendi İçinden Vuruluyor

Bnei Brak'taki Slabodka Yeshiva'nın başkanı ve Litvanya Haredi hareketinin lideri Haham Dov Lando , İsrail medyasının Çarşamba günkü haberine göre, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Haredi gençlere taslak emir verme kararını sert bir şekilde eleştirdi. 

Perşembe sabahı ultra-Ortodoks gazete Yated Ne'eman'da yayınlanacak bir makalede Lando şöyle yazdı: "İsrail'deki hükümet yıllarında, askeri yetkililerle, yeşiva üyelerinin askere alınmayacağı konusunda bir anlaşma vardı ve şimdi durum şu ki, mahkemeler Tevrat dünyasına savaş ilan etti ve onlar bir cephe açıp tüm bu yıllar boyunca var olan düzenlemeyi değiştirmeye geldiler - ve orduya yeşivaların gerçek askere alınma sürecini başlatmasını emrettiler." 

Lando ayrıca, yeshiva öğrencilerine yönelik önerilerini şöyle dile getirdi: "Yeshiva üyelerine verilen emir şudur: Hiçbir şekilde kayıt ofislerine gitmeyin ve hiçbir çağrıya yanıt vermeyin."

Yüksek Mahkeme, mart ayında Binyamin Netanyahu hükümetinin yeni askerlik yasası hazırlanana kadar Ultra Ortodoks Yahudilerin askerlik muafiyetinin uzatılması için ek süre talebini reddetmişti. Mahkeme, şu ana kadar askerlik şubesine yazılmamış Tevrat okullarında (Yeşivalarda) eğitim gören Haredi öğrenciler için hükümetin sağladığı fonun da kesilmesi talimatını vermişti. Kadın ve erkekler için İsrail'de 3 yıl zorunlu askerlik hizmeti bulunuyor. Ultra Ortodoks Yahudilik inanca sahip Harediler ise 26 yaşına kadar Tevrat kurslarında (Yeşiva) eğitim almaları halinde askerlikten muaf tutuluyor. İsrail'de koalisyon ortağı Haredi partiler, "Tevrat eğitiminin temel hak olduğu" yönünde bir kanun geçirerek temsil ettikleri kesimi askerlikten muaf tutulmasını yasal güvence altına almayı planlıyordu.

İsrail Meclisinde, Haredilerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasına ilişkin yasa tasarısı, 11 Haziran'da yapılan oylamada oy çokluğuyla kabul edilmişti. Tasarının, yürürlüğe girmesi için ikinci ve üçüncü okumada onaylanmak üzere Meclisin Dışişleri ve Güvenlik Komitesinde tartışılması bekleniyordu.

Muhalefet partileri Haredilerin askerlikten muaf tutulmasını eleştirirken, Netanyahu hükümetinde yer alan Ultra Ortodoks Yahudileri temsil eden partiler ise Haredilere askerliği zorunlu hale getirecek yasa tasarısına karşı çıkıyor.

Çoğu dini gerekçelerle askere gitmeyi reddeden Harediler, 9 milyonluk ülkede nüfusun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor. Ülkedeki Haredi Yahudilerinin büyük çoğunluğu Batı Kudüs'teki Meaşerim Mahallesi'nde ve başkent Tel Aviv yakınlarındaki Bney Brak kentinde yaşıyor.

İsrail'de 1 Kasım 2022 seçimlerinden zaferle ayrılan Likud lideri Netanyahu'nun koalisyon ittifakında aşırı sağcı partilerin yanı sıra Ultra Ortodoks Şas ve Birleşik Tevrat Yahudilik partileri yer alıyor. Laik Yahudilerle aralarında birçok konuda görüş ayrılığı olan ve toplumun geri kalanına entegre olmayı reddeden Haredi Yahudilerin çoğu, orduda dinlerinin gerektirdiği şekilde yaşayamayacakları gerekçesiyle askerlik yapmayı reddediyor.

 

Bakmadan Geçme