- Haberler
- Pol-Analiz
- On Yıl Uğraştı Sonunda Görüştü
On Yıl Uğraştı Sonunda Görüştü
Papa'nın Sistani ile görüşmesi ve Irak Cumhurbaşkanına hediye ettiği madalya ne anlama geliyor?
Vatikan yaklaşık 10 yıldır bu ziyaretin gerçekleşmesi için çaba harcıyordu. Nihayet Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Irak ziyaretinin ikinci gününde Necef’te Şii yüksek dini merci Ali Sistani’yle bir araya geldi.
Papa'nın Ali Sistani ile görüşmesinin 40 dakika kadar olması öngörülüyordu. .Görüşme Yaklaşık 1 saat süren sürdü. 90 yaşındaki Sistani ile 84 yaşındaki Papa'nın görüşmesinde çevirmenlerin dışında herhangi bir yetkili yer almadı.
Vatikan'a yakın kaynaklar bu görüşmede, Papa'nın daha önce Sünni İslam için önemli bir otorite kabul edilen Mısırlı El Ezher İmamı Ahmed El Tayyib'le yaptığı gibi kardeşlik mesajı verilen bir ortak belge imzalanmasının umulduğunu belirtiyor. Ancak yerel kaynaklar, ortak belge imzalamak yerine her iki liderin açıklama yapacağını belirtmişti ancak açıklama yapılmadı.
Irak’ta 2003’ten sonra ülkede yaşayan Hristiyanların sayısı gittikçe azaldı. Kürt Özerk Bölgesi Diyanet ve Evkaf İşleri Bakanlığı’na bağlı Hristiyan İşleri Müdürlüğünün verilerine göre, 40 milyon nüfusu olan Irak’ta Hristiyanların sayısı 400 bine kadar düştü.
2003 öncesi Irak’ın nüfusu 26 milyonken ülkede yaşayan Hristiyanların sayısı 1 milyon 800 bin civarındaydı. 2003’ten sonra Hristiyanların aşamalı olarak yurt dışına göç etme süreci başladı. Özellikle de 2007 yılından sonra Irak’ta başlayan etnik çekişmeler nedeniyle göç dalgası daha da büyüdü.
Papa, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e üzerinde bir madalya bulunan tablo takdim etti. Vatikan tarafından hazırlanan madalya üzerindeki logo, Papa’nın Irak ziyaretine işaret ediyor.
Madalyada Irak haritası, Irak’ın güneyinde buluşan Dicle ve Fırat nehirleri, tarihi Ur kentinde çıkan bir palmiye ağacı İbrahim Peygamber’in Ur kentinden göç ettiğine atıfta bulunan, üzerinde “Abraham” yazan bir çizim yer alıyor.
Madalyanın üzerinde ayrıca Roma rakamları ile Papa’nın Irak’a yapacağı ziyaretin tarihi, 5-8 Mart 2021 şeklinde yazılmış.
Irak'ın güneyinde yer alan Zi Kar'daki Tel el Mukayyer bölgesinde bulunan antik Mezopotamya'ya ait Ur kentin, arkeologlar tarafından İbrahim Peygramber’in sözde doğum yeri olarak kabul ediliyor.
4500 yıllık Sümer medeniyetinin başkenti olan Ur şehrinde yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bazı yazıtlarda ailesiyle birlikte halkına kızıp göçeden bir öncüden bahsedildiği ortaya çıkmıştı.
İngiliz arkeologlar, bahsedilen kişinin Semavi dinlerin atası olarak bilinen Hz İbrahim olabileceğini öne sürmüştü.
Papa’nın gezeceği yerler arasında yer alan Ur şehri, başkent Bağdat’ın yaklaşık 300 kilometre güneyinde bulunuor. Kent, piramit şeklinde zigguratlar ve yerleşim kompleksi şeklinde tapınak ve sarayları içeriyor.