S-400'e Bidon Ayarı

Politik Adam'ın gündeme getirdiği 'Amerika Baklayı Çıkarttı' haberi gündem oldu. S-400 ile başlayan tartışmalar yeni boyut kazandı.

  Türkiye'ye S-400 kullanımı ve yeni S-400 sistemi almasına karşı kartı atağa geçen ABD'nin buadımı Türkiye'de ilk duyuran www.politikadam.com Türkiye, Avrupa ve Orta Doğu odaklı çalışmalarıyla tanınan Amerika Birleşik Devletler Center for American Progress'in Ulusal Güvenlik ve Uluslararası Politika kuruluşunun müdür yardımcısı olan Max Hoffman'un sözlerini gündeme getirmişti.

Hoffman , bu süreci  "parlama noktası" olarak değerlendirirken Türkiye'nin krizi çözmek için Türk tarafının eksik hamleleri olduğunu belirtti. Hoffman " Ankara Rusya'dan başka bir sistem satın alırsa - ABD'nin Türkiye'ye karşı cezai tedbirlerinde sürekli bir artış olabilir." dedi. 

İyte O sözler

Bu sorunların ötesinde, bazı “sert politika” parlama noktaları da var.

Evet. Bununla birlikte, bu demokrasi ve hukukun üstünlüğü sorunlarının ötesinde, başka potansiyel parlama noktaları da vardır. En büyük sorun, daha fazla Türk-Rus savunma işbirliği olasılığı ve özellikle Türkiye'nin daha fazla S-400 hava savunma sistemi satın alma isteğidir. Elbette ABD, CAATSA [Amerika'nın Düşmanlarına Yaptırım Yoluyla Karşı Mücadele Yasası] kapsamında Türkiye'ye yaptırım uyguladı ve Rusya ile ilişkilerinden ötürü F-35 programından çıkarılma sürecinde. İlk CAATSA yaptırımları anlamlıydı ancak çok sert değildi - daha çok Rusya ile daha ileri gitmemek için bir uyarı atışı. Ancak krizi çözmek için Türk tarafının eksik hamleleri - ve kesinlikle Ankara Rusya'dan başka bir sistem satın alırsa - ABD'nin Türkiye'ye karşı cezai tedbirlerinde sürekli bir artış olabilir.

O zaman ne olur?
Sonra, bölgesel parlama noktalarından birinin - Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz - ABD ile Türkiye arasında büyük bir krize dönüşme potansiyeli var. Biden, Suriye'de ABD'nin SDG [Suriye Demokratik Güçleri] ile işbirliği içinde Doğu'da istikrar sağlama taahhüdünü canlandıracak ve bu Türkiye'yi çileden çıkaracak. Türkiye, Ain Issa veya SDG'nin kontrolündeki diğer şehirlerde askeri bir hamle yaparsa, yeni bir krize yol açacak ve muhtemelen Kongre eylemini tetikleyecektir. Libya'da biraz işbirliği şansı var - yeni ekip ateşkesi benimseyebilir ve BM destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni desteklemede Türkiye'yi destekleyebilir. Doğu Akdeniz'de Biden, konuya uzun süredir aşinadır ve tarafları gerginliği azaltmak ve anlamlı müzakerelere itmek isteyecektir. Tüm bu sorunlar karşısında, ABD, bölgedeki bazı yangınları söndürmek için daha kapsamlı bir çabanın parçası olarak bölümlere ayırmak ve gerilimi azaltmak isteyecektir. Ve bu cephelerin birçoğunda, ABD topu Türkiye'nin mahkemesinde görüyor - bu, olayların tırmandırılıp soğumayacağını belirleyen ana faktörün Erdoğan olacağı anlamına geliyor.

 

Bakmadan Geçme