Merkez Sağın Sahibini Açıkladı
Demokrasi Vakfı Başkanı Salih Uzun genel yayın yönetmenimiz Fehmi Çalmuk'un moderatörlüğünü yaptığı Politik Adamı programında eski Başbakan Tansu Çiller'in merkez sağ ile ilgili açıklamalarını yorumladı:
MERKEZ SAĞIN SAHİBİ PARTİ, TARİHSEL BAKIMDAN DEMOKRAT PARTİ KAPI GİBİ ORADA DURUYOR
Politik Adam - Şimdi merkez sağ yeniden mi toparlanıyor, Tansu Hanım merkez sağın liderliği konusunda bir izlenim verdi, sizin bu kadar tecrübeniz var, merkez sağ diye yeniden iş toparlanabilir mi? Öyle bir ihtiyaç var mı? Merkez sağın sahibi partiler var mı?
Salih Uzun -Merkez sağın sahibi parti, tarihsel bakımdan Demokrat Parti kapı gibi orada duruyor, yerinde, çok pırıl pırıl genç Genel Başkan’ı var Gültekin Uysal. Dolayısıyla sahibi var mı, yok mu tartışması lüzumsuz bir tartışma, ama ben başka bir şey söyleyeceğim, merkez sağ dediğimiz alan, başka tarifiyle de orta saha halen mutlak suretle güçlenmelidir. Merkez sağ siyaset alanı eğer toparlanmazsa Türkiye’de siyasetin taşları yerine oturmuyor.
MUHAFAZAKAR SİYASİ ANLAYIŞ BİTMEZ,
Politik Adam -Yani orta sahadan kastınız?
Salih Uzun -Siyasetin orta alanı diyelim, toparlanmalıdır. Siyasetin taşları yerine oturmadığı zamanda, toplumun tansiyonu düşmüyor, kutuplaşma artıyor. Bugün bir arkadaşla sohbet ediyorduk, dedi ki oğlumla doğru dürüst siyaset konusunu tartışamıyorum. Çünkü onlarda çok sivrildi, hayır düzelecek falan, hayır bunlar düzeltmez, öbürü diyor ki şöyle bir bakalım, oğlumla makulü kaybediyoruz. Makulü kaybetmek ciddi bir sorundur. İtidali kaybetmek en önemli sorundur. Dolayısıyla merkez sağ demek itidal demektir. Bu anlamda toparlanması lazım
Politik Adam -Makulü arama konusunda gençler sabırsız. İtidal dediniz de, muhafazakar siyasal anlayış bitiyor mu?
Salih Uzun -Muhafazakar siyasi anlayış bitmez, hiçbir siyasi anlayış bitmez. Ama dediğim gibi itidal önemlidir. Muhafazakarlığı sadece muhafazakar deyip bırakıyorsak, bu başka bir anlamdır ama Ak Parti’yi de kast üzerinden devam edeceksek, onun temsil ettiği anlayış üzerinden,
Politik Adam -Ak Parti milli görüş geleneği falan söylendi ama daha çok Özal geleneğine dayanan bir muhafazakarlık anlayışını öngördü.
Salih Uzun -Neye niyet ettiğini, nereye vardığını bilemiyorum ama onu başka bir programda oturur konuşuruz.
Politik Adam -Hayır şunun için soruyorum, affınıza sığınırım, şimdi bu İyi Parti’den bir başkan danışmanı, başdanışman, Halil İbrahim Oralı, Kemal Kılıçdaroğlu’na ilişkin verdiği mesajla mesela İyi Parti’yi tanımlarken, Laik, Demokrat, kalkınmacı, Milliyetçi bir parti olarak tanımladı. Muhafazakar diye tanımlamadı. Ben bunu, İyi Parti’nin muhafazakar seçmenden ziyade biraz daha laik kesime yaklaştığı, laik oylara talip olduğu gibi yorumladım.
Salih Uzun -Olabilir tabi, her siyasi parti bir hedef kitlesi seçer.
Politik Adam -Sayın Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarında da, Ak Partililerin de konuşmalarında da, muhafazakar demokratlığı kullanmadıklarını gördüğüm için söyledim.
Salih Uzun -Sadece muhafazakar deyip bırakmıyorlardı, Muhafazakar demokrat diye başlamışlardı, yola öyle çıkmışlardı. İşte o demokratlık kısmı nerede, muhafazakarlık kısmı nerede?