Fehmi Çalmuk

Bir İhtimal Daha Var

Fehmi Çalmuk

Dışardan bakıldığında kadın lider olarak partisini getirdiği kilit noktayı iyi görmek gerekir.

Ülkücü hareketten merkeze uzanan bir siyasi parti kurdu. Ülkücü hareketin içinden yetişse de merkez sağın döneminin en güçlü partisi DYP’den milletvekili  ve bakan oldu. 28 Şubat döneminde onun İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturmasını sağlamak kolay olmasa gerek.

Ak Parti kurulurken “Erdemliler Hareketinde” aktif olan Erbakan’ın talebelerinin “Meral Bacı” dedikleri Akşener, son anda aldığı ani bir kararla Melih Gökçek gibi Afyon kuruluş kampına gelmedi. Ak Parti’nin kurucuları arasında da yer almadı. MHP’de siyaset yaptı. 2013 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Hac ibadetini yaparken kıyafeti muhafazakar taban için iyi referanstı.

Şimdi İyi Parti’nin başında…Cindoruk’un bir dönem kurduğu “derleme toplama partisi” DTP’ye benzer ama ülkücü gövde üzerine bir teşkilat kurdu. Belki de yedi emin gibi Koray Aydın’ın teşkilat başkanlığına getirilmesi bu nedenledir.

Sağdan bakınca sağ, soldan bakınca sol mudur? 

TBMM’de grup kurarken CHP’nin lojistik desteği ve Millet İttifakı’nda CHP’ye gösterdiği sadakat “sol olarak” yorumlandı. Yorumlanmaya da devam ediyor. Bir de yakasını bırakmayan FETÖ iddiaları…1997 yılında bakanlığa gelişinden tutunda 15 Temmuz hain darbe girişimine kadar değişik dönemlerde FETÖ ile iltisaklı isimlerle birlikte anılması İyi Parti’yi yoran, bir o kadar da yıpratan bir konu.

Son dönemlerde Meral Akşener’in partisi; iktidar kadar muhalefetin  de ilgi odağı... İyi Parti işbirliğine açık bir parti konumuna geldi. Ardı arkasına  BBP. SP, DEVA, Gelecek Yeniden Refah Partisi genel başkanlarının ziyaret ettiği Meral Akşener ”Bir ihtimal daha var” sözlerinin muhatabı. Her ne kadar kendisi “gizli bir el” operasyonundan bahsetse de bu girişimleri boş çevirmiyor.

Siyaseten bakıldığında İyi Parti’nin DEVA, CHP ile benzerlik gösterdiği demeçleri var. HDP’yi ağzına bile  almaktan korkuyor, MHP ile birlikte görünmekten ürküyor.

Ancak kim ne derse bu dönemin bir ihtimal de olsa yeni bir yol haritasında İyi Parti yer alacak?

Milli Görüş partilerinin Meral Akşener olan ilgisi dikkatimi çekiyor.İşbirliği yapabilecekleri partilerin başında İyi Parti’yi görmeleri ilginç değil mi ?

Bakarsanız MHP ile irtibatları, iş birlikleri daha fazla…

Ancak siyaseten onları engelleyen, ayaklarını geri geri götüren bir durum var. MHP neden  Milli Görüş’e bu kadar soğuk  duruyor? SP içinde  güneydoğu kökenli  yöneticilerin bazen HDP’nin yorumlarına benzerlik gösteren demeçleri ve güvenlikçi politikaların ötesinde MHP’yi milliyetçi partiden öte “ırkçı” parti gösterme gayretleri, parti içindenihai bir karar olarak nitelendirilmeye çalışılıyor.

Halbuki ısrarla ve bilinçli bir şekilde 15 Temmuz’un getirdiği “bir ve birlikte olma” vatan savunması geleneksel parti çizgilerinin ötesinde bir bütünlüğü zorunlu kılmıyor mu?

Bunda iktidarı oluşturan Cumhur ittifakının büyük suçu var.

Ak Parti ve MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakı tekrar tekrar altını çiziyorum ki Erdoğan ve Bahçeli’nin hobisi olarak kaldı.

Parti teşkilatlarını bırakın parti yönetimlerinde bile işbirliğine uygun zemin ve eylemler gerçekleşmedi. İki partinin Merkez Karar Yönetim Kurulu üyelerinin bir iftar sofrasında, bir yemekte bir araya geldiğini, birlikte toplantı ile güç birliği yaptığına şahit oldunuz mu?  Bu  işbirliğini tahkimat edecek bir kitap, bir köşe yazısı yada televizyon programı gördünüz mü?

Göremezsiniz…”Gizli bir el” değil bu…

Açık seçik, göstere göstere “MHP’yi istemezuk” sesleri...

İki parti yönetimine sorsanız şimdi: Neden bir ve beraberseniz?

-Reis istediği için,

-Devlet Bey desteklediği için…    

Bu sesler birliktelik için yetmeyecektir. MHP’siz bir Cumhur ittifakı olur mu?

Eğer bu ittifaktan maksat Cumhuriyet’in 100 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devletini her türlü manda ve himayeye karşı koruma ve kollama sorumluluğu ise olmayacağı açıktır. Erdoğan kadar Bahçeli’de örselenmemesi için özen gösterdiği Cumhur ittifakı süreci konusunda çok kez yutkunduğu, dilinin ucuna  gelip de  söyleyemediği  hususlar vardır.

Ancak muhalefetin Ak Parti’nin aklını çelmek için MHP yerine İyi Parti önermesi; 2023’ü kazanmaya değil, kaybettirmeye yönelik bir hamle olup olmadığını en iyi  Erdoğan değerlendirecektir.

MHP’nin bu hafta, Ak Parti’nin gelecek hafta büyük kongreleri var. Seçilecek kadroların yeni dönemin inşasında etkin, kararlılığın korunmasında aktif olmaları gerekecektir.

“Bir ihtimal daha var, o da 3.yol” deniyorsa; sağın iki, solun bir ittifakı kalıyor.

Yani CHP,HDP ittifakına yeni  bir sağ parti gerekli olacak.

Bu parti İyi Parti olmayacaksa DEVA’ mı olacaktır? Çünkü ABD ve Avrupa kökenli düşünce kuruluşlarının çalışmalarına bakıldığında son Boğaziçi eylemlerinde görüldüğü gibi işbirliği taban tutmuş, partinin İstanbul il örgütleri işbirliği adımını atmıştır.

Gelecek Partisi genel başkanı Ahmet Davutoğlu Hoca ise daralmış siyaset kulvarında yine müktesebatının gereğini yapacaktır.

Bir ihtimal daha var. O da nedir, nerededir?

Yazarın Diğer Yazıları